Kassa Test Case: Welk supboard is het best? - Kassa - BNNVARA

2022-03-17 08:54:18 By : Mr. Tony Wang

Kassa is iedere zaterdag om 19:05 te zien op NPO1!

Er zijn zoveel op de producten op de markt, dat je niet ontkomt aan keuzestress. In ‘Kassa: Test Case’ testen we voor jou, samen met de familie Beerthuis uit Gorssel, de meest uiteenlopende producten. Eén van die testen is: de supboardtest!

Het is momenteel razend populair bij jong én oud: suppen, ook wel bekend als stand-up paddling (SUP)! Vooral in de warme zomermaanden zijn supboards niet aan te slepen. Een supboard is een laagdrempelige watersport, waarbij je op een soort surfplank staat en op het water peddelt. Je kunt ermee op zee, maar ook op vlak water. Daarnaast kun je van sommige supboards een kajak maken, zodat je ook zittend het water op kan. In deze test kiezen we voor opblaasbare supboards voor volwassenen.

SUP staat voor Stand Up Paddling en is in Hawaï ontstaan, waar ook het surfen vandaan komt. Al in 1939(!) werd er al een beetje gesupt, hoewel het toen niet bekend was. Olympisch zwemkampioen en surflegende Duke Kahanamoku is destijds gefilmd terwijl hij met een peddel op het board staat. Een video daarvan is hier te zien.

Hoewel Kahanamoku in 1939 al staand op een surfplank aan het peddelen was, werd suppen pas groter begin jaren ’60. Toen stonden de Waikiki Beach Boys op longboards met peddels om fotoʼs te maken van toeristen die aan het leren waren om te surfen. Ook gebruikten de surfleraren deze manier van surfen om zo makkelijk bij de leerlingen te blijven, hun instructies te geven en het overzicht te kunnen houden.

De echte eerste officiële supboard werd gemaakt door surfer Jimmy Lewis. Op Hawaï schijnt hij één van de beste boardmakers te zijn. Het eerste supboard kwam rond 2005 op de markt. In 2007 werd de eerste SUP-race gehouden.

Suppen doe je staand op een supboard. Je beweegt jezelf voort met een peddel. Een supboard heeft een fin en een enkelband. Als het een opblaasbare supboard is, dan moet je deze oppompen met de vaak meegeleverde pomp. Je krijgt er vaak ook een peddel en reparatiesetje bij. De sups moeten tot 15 bar opgepompt worden voor de stabiliteit.

Als je begint met suppen, dan start je op je knieën. Als je op je knieën peddelt, dan krijg je een gevoel van balans en dat zorgt ervoor dat je makkelijker kan staan. Als je gaat staan, dan doe je dat ongeveer in het midden. Het drijfvlak van het board wordt op die manier optimaal verdeeld. Je balanceert beter en kunt sneller suppen. De voeten moeten op schouderbreedte in het midden van de sup. 

Tijdens het suppen moet je licht door je knieën zakken. Span de buikspieren aan en hou de rug recht. Áls je denkt te vallen, zorg dan dat je de peddel in het water houdt. Deze zorgt voor de balans. De peddel moet op de juiste lengte zijn. Het is afhankelijk van wat je fijn vindt, maar de stelregel is dat de peddel tussen de 20 en 30cm groter is dan je lichaamslengte. Je moet beide ellebogen strekken en er moet voldoende ruimte zitten tussen de bovenste en onderste hand. Tussen de 50 en 70cm is prima, afhankelijk van je lengte.

De peddel moet met de holle kant naar je toe in het water. Je steekt hem schuin in het water totdat de ‘lepel’ onder water is. Voor de meest efficiënte slag moet je hem er ter hoogte van je voeten eruit halen. Gebruik de zogeheten supleash (enkelband) zodat het supboard dichtbij blijft.

We hebben vijf gangbare, opblaasbare supboards voor beginners getest. Het is geschikt voor 1 volwassen persoon en ze kosten tussen de 330 en 500 euro. Je kunt ermee op vlak water en op zee.

- Decathlon | Itiwit opblaasbaar supboard beginners voor tochten 10 feet rood | Peddel en pomp los verkrijgbaar | €374,97 - TAHE | Tahe Sup Yak Air Beach Wing | €499,- - Pure4Fun | Pure4Fun Opblaasbare SUP-board (o.a verkrijgbaar bij Bol.com) | €329,99 - Aqua Marina | Aqua Marina Vapor 2021 | €399,95 (wij betaalden €339,95) - MOAI | MOAI 10’6” package, US Finbox, Fiberglass Paddle | €499,-

Mike Kranenburg (42) is al jaren professioneel supper en doet vooral aan race-suppen. Hij heeft als eerste wereldwijd de Elfstedentocht gesupt, zelfs twee keer achter elkaar (zo’n vierhonderd kilometer). Hij geeft racetraining aan suppers en heeft een opleiding geschreven voor sup-instructeurs.

Mike kijkt naar de gebruiksvriendelijkheid van het supboard: blaast het goed en makkelijk op, kun je het makkelijk meenemen, past het in de tas en hoe goed is de tasconstructie, hoe makkelijk kun je het in het water doen en is het een complete set (wordt er bijvoorbeeld een reparatiesetje meegeleverd?). Daarnaast kijkt hij naar de performance: de stijfheid, wendbaarheid en koersvastheid.

Pepijn Tigges (25) is een surfer en surft nu al negentien jaar en geeft daarnaast al negen jaar surfcoaching. Hij surft al tien jaar op Nederlands topniveau en behaalt altijd een plek in de top vijf. Hoewel hij nooit eerste is geworden, heeft hij meerdere keren zilver gewonnen. Naast surfen is Pepijn een fervente supper.

Maxime Jonker (26) is professioneel zeiler. Ze is drie keer jeugdwereldkampioen geworden en behaalde zilver op de wereld- en Europese kampioenschappen.

Naast de deskundigen gaat het gezin, samen met sup-expert en gids Ingrid Kroon, ook suppen. Zij testen de sups niet, dit laten ze over aan de deskundigen. Ingrid neemt het gezin mee door de Vuntusplassen, een mooi natuurgebied vlakbij de Loosdrechtse Plassen.

Ingrid Kroon richtte negen jaar geleden de IkSUp-school op. Inmiddels werkt ze in haar supwinkel en geeft ze alleen nog suples aan mensen die de hond mee willen op de sup. Ingrid kent de Loosdrechtse Plassen dan ook door en door. Ze ziet dat het de afgelopen jaren veel drukker is geworden op de Loosdrechtse Plassen vanwege de toenemende populariteit voor het suppen.

De verschillende supboards worden getest op gebruiksvriendelijkheid, performance en afwerking. De deskundigen kijken daarbij naar de stabiliteit, wendbaarheid en koersvastigheid. Ook kijken ze naar de peddel en de tas.

Welk supboard zorgt er het beste voor dat je niet in het water beland? De deskundigen zijn positief verrast over de opblaasbare supboards. Alle geteste supboards krijgen dan ook een ruime voldoende. Het supboard van Pure4Fun eindigt als laatst in onze test met een 6,2. De winnaar is het supboard van MOAI.

1. MOAI | €499,- | Eindcijfer: 8,5 | De testers vinden deze sup stevig, stabiel en koersvast. In de bocht is de sup wat minder wendbaar. De bijbehorende tas is mooi en met wieltjes en alles past er makkelijk in. 2. Decathlon | €374,97 | Eindcijfer: 8,2 | De deskundigen vinden dit board stabiel en je kunt er makkelijk mee keren. Het board is volgens tester Mike meer geschikt voor lichte personen. 3. TAHE | €499,- | Eindcijfer: 8,2 | Het supboard is volgens de testers stabiel en je kunt er makkelijk mee draaien. Supper Maxime vindt de peddel wel wat aan de zware kant. De afwerking is goed. 4. Aqua Marina Vapor | €399,95 | Eindcijfer: 6,7 | De testers vinden dit supboard wiebelig en niet stabiel. De sup knikt en de peddel is niet goed omdat-ie meedraait. De tas is goed en alles past erin. 5. Pure4Fun | €329,99 | Eindcijfer: 6,2 | Het supboard is wat smal, niet erg stabiel en knikt makkelijk. De sup is wel koersvast, maar de peddel is erg los en bewegelijk. De tas is niet comfortabel, maar alles past er goed in. Er wordt een goede vin bijgeleverd, maar de opplakstukken zitten hier en daar los. Het supboard is het volgens tester Mike nét niet, maar er is veel slechter te krijgen. Voor mensen die slechts een enkele keer gaan, zal het aan de wens voldoen.

Benieuwd naar de andere testen? Bekijk hier de volledige uitzending van Kassa: Test Case. Benieuwd naar de lekkerste ijskoffietest? Klik dan hier. Twijfel je waar je op moet letten met stuntsteps? Wij helpen je een keuze te maken! En hoe lekker is vegetarische filet americain? We testen een aantal varianten. Wil je onder de sterrenhemel sterren spotten? Kijk dan eens naar deze sterrenapps die we hebben getest.

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels.

Onder de lada's is de Skoda de beste ja... maar dit zijn by far niet te beste sups???

Goedemorgen SubD, We hebben gekeken naar gangbare, opblaasbare supboards voor beginners in de prijscategorie €300 tot €500,-. Er zijn natuurlijk duurdere supboards die mogelijk beter zijn, maar die hebben wij niet meegenomen in de test vanwege de prijsklasse die we bij de test hebben gehanteerd. Vriendelijke groet, Kassa

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!