De koop van een waterscooter op een strandje blijkt dubieuze transactie | IJmuider Courant

2022-07-15 21:12:34 By : Ms. vivian Yang

Dat gestolen goed niet gedijt, dat wordt duidelijk in de rechtszaak die Peter Donker* aanspande tegen Robbie Breed*. Het draait om de waterscooter die Donker voor 6175 euro van hem gekocht en via Marktplaats voor 7750 euro had doorverkocht aan een bedrijf.

Drie maanden later kwam aan het licht dat de waterscooter eind juli was gestolen, zodat de politie hem in beslag nam en inmiddels aan de oorspronkelijke (Duitse) eigenaar heeft teruggegeven.

Het bedrijf eiste van Donker zijn geld terug en die heeft dat meteen terugbetaald. Op zijn beurt verlangde Donker dat Rob Breed aan hem ook het aankoopbedrag teruggaf. Maar die vertikte dat. Volgens Breed was er immers een rechtsgeldige koopovereenkomst tot stand gekomen en was er geen reden om die zonder gerechtelijke uitspraak te ontbinden.

Voor Donker zat er niets anders op dan de rechter te vragen Breed te dwingen om terug te betalen. De vraag is of Breed gelijk heeft met zijn verweer dat er een rechtsgeldige koopovereenkomst is gesloten. Bepalend daarvoor is onder andere of Breed wel bevoegd was om de waterscooter te verkopen. Breed heeft gesteld dat hij de waterscooter zelf op een strandje in Hellevoetsluis van een Duitser, een particulier dus geen handelaar, had gekocht en dat hij niet wist dat deze gestolen was. Volgens de rechter is die transactie niet zuiver geweest, omdat Breed niet het verplichte registratiebewijs heeft gekregen of gezien.

Zeker Robbie Breed zou moeten weten dat je geen waterscooter kunt kopen zonder die gegevens, want hij heeft al drie jaar een vaarbewijs en er was eerder een waterscooter van hem in beslag genomen omdat er geen registratienummer op stond. Juist hij had alle scootergegevens dus extra moeten controleren en niet alleen het ID van de verkoper en een verzekeringsbewijs, wat hij beweert te hebben gezien. Breed voerde nog aan dat hij bij de RDW een registratiebewijs had aangevraagd en gedacht had dat die wel zou piepen als er iets niet in orde was. Nee dus. Hij moet Donker nu het geld terugbetalen.

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van het ombudsteam? Mail ons!

Wil je dagelijks alle hoogtepunten uit het nieuws in je inbox?