BMW 3-serie facelift LCI G20 - Autoblog.nl

2022-09-23 21:30:09 By : Ms. Jane Song

Auteur: Wouter , gepost 18 mei 2022 om 20:30 – 46 Reacties

Zoek de 10 verschillen. Echt ingrijpend is de facelift van de BMW 3-serie G20 niet.

Een succesnummer hoef je tenslotte niet aan te passen – aldus iedere PR manager ever. Helemaal ongelijk hebben ze daarin niet, pas als een model het niet lekker doet is sterk ingrijpen wel handig. De vorige generatie BMW 1-serie F20 borrelt daarbij naar boven. In alle andere gevallen houden de fabrikanten de wijzigingen beperkt: dat reduceert kosten voor de aanpassingen en zorgt ervoor dat de restwaardes van de pre-facelift modellen op orde blijft.

In BMW termen heet het geen facelift maar een LCI: Life Cycle Impuls. De aanpassingen zijn in dit geval relatief beperkt. Aan de buitenzijde zal je de weinig met een lampje moeten zoeken. De bumperpartijen zijn aangepast, maar er waren al veel verschillende versies. Of iedereen die verschillen gaat spotten….

We gaan jullie erbij helpen! Aan de voorkant wordt het grootste verschil gevormd door de koplampen: de 3-serie G20 gaat de kant op van de 5-serie. De puntjes onderin de koplampen verdwenen en LED koplampen zijn standaard. BMW kenners zullen wellicht aanslaan op de blauwe accenten. Maar nee dat zijn geen laser lampen, maar het betekent wel dat er adaptieve LED koplampen aan boord zijn.

De nieren zijn aangepast, maar het goede nieuws is dat de 3-serie facelift niet de hazenlip krijgt die de M3/M4 en 4-serie sieren. Andere aanpassingen zijn echt details: voortaan heeft een 3-serie minimaal 17 inch velgen (blijkbaar kon het dus kleiner). Hoogglans zwarte Shadowline raamlijsten zijn tegenwoordig ook standaard.

Nieuwe kleuren zijn Skyscraper grijs metallic, M Brooklyn grijs metallic, Frozen Pure grijs metallic en Frozen Tanzanite blauw metallic. Mocht geen grijs of blauw willen, dan is er ook nog de keuze uit 150 BMW Individual kleuren.

Een klein puntje van kritiek op het interieur was er wel en ja, dat is nu opgelost. Het vorige interieur was niet slecht, maar verzette de bakens niet. Met het BMW Curved Display zet BMW dit recht. Het is de nieuwe standaard dashboard indeling die we ook zagen in de BMW iX en het oogt lekker fris.

Een 12,3 inch scherm voor je neus loopt naadloos over in een 14,9 inch infotainment scherm. De software die erop draait is ook nieuw: BMW Operating System 8. Dat betekent een apps gebaseerde indeling en een BMW Intelligent Personal Assistant die slimmer is dan sommige bestuurders. Helaas verdwenen wel veel van de knoppen, voortaan moet je bijvoorbeeld de stoelverwarming via het scherm aanzetten.

Onder de motorkap zijn er helemaal geen verrassingen, ook een volledige elektrische BMW i3 gebaseerd op de 3-serie laat nog even op zich wachten. Mocht je wel al elektrisch willen rijden, dan er de keuze uit diverse plug-in hybrides. De 320e (Touring en Sedan) heeft een 2 liter turbo (163 pk) gecombineerd met een elektromotor (109 pk). Het systeemvermogen komt op 204 pk en 350 Nm.

In de BMW 330e (Touring en sedan) levert de tweeliter turbo 184 pk. De software is in de 330e een stuk minder geknepen en dus komt het totaal vermogen op 292 pk (en 420 Nm) uit. Dat is goed voor een sprint naar de 100 in 5,9s (!) en een top van 230 km/u. Daar is weinig muesli meer aan. De 320e Touring is er ook als xDrive, de 330e xDrive is er zelfs in beide carrosserie varianten.

De diesels zijn voor Nederland het minst interessant, maar voor de volledigheid: er zijn de 318d met 150 pk, 320d met 190 pk, 330d met 286 pk en M340d met 340 pk.

De instapper bij de benzines is de 156 pk sterke 318i, opgevolgd door de 184 pk sterke 320i en de 245 pk sterke 330i. Snoepje van de week is de 374 pk sterke M340i xDrive Touring die slechts 4,6s nodig heeft voor de sprint naar de 100.

Overigens zul je vergeefs zoeken naar een handbak. Die levert BMW niet meer voor de facelift van de 3-serie G20/ G21. Echt veel vraag was er niet meer naar. Mocht je perse zelf willen schakelen: voor de M3 is er nog wel een handbak leverbaar, maar dan zit je weer met die grille.

3-serie, 318d, 318i, 320d, 320e, 320i, 330d, 330e, 330i, BMW, g20, g21, M340d, M340i, Video

Daar waar ik de G30 5 eerie als LCI beter te pruimen vind, geef ik bij de G20 de voorkeur aan de pre-LCI. Nog steeds een mooie auto maar naar mijn smaak net wat teveel frutseltjes toegevoegd aan voor/achterbumper. Dat gapende gat aan voorzijde maakt het er niet veel beter op (had gehoopt dat dat een M bumper was).

@racerx: helemaal mee eens! Hoop echt dat deze ook nog te bestellen is in een variant zonder die rare ‘hap’ uit de achterbumper… (Is het iets voor enkel de M- en Sport-line modellen of alle??) Had daarnaast gehoopt dat bmw het verwijderen van de 8 fijne voorkeurstoetsen alleen zou doen bij de nieuwe elektrische modellen als de i4..

@racerx: gezien de M badge op het stuur en op de flank, en de M velgen, denk ik dat het hier toch wel om een variant met M pakket gaat. Persoonlijk kan ik dit wel pruimen eigenlijk. Liefst de touring en nog liever een Alpina natuurlijk. Jammer dat er geen full EV variant komt.

Het blijkt inderdaad een M bumper te zijn, de non-M is heet wat fraaier vind ik. Blijft over dat lelijke ‘instrumentarium’. dat enorme scherm vind ik niet echt fraai, maar het zal helaas allemaal wel die kant op gaan.

De G30 LCI is inderdaad de laatste BMW met een mooie lijn, zonder overbodige “decoratie”.

Maar we geraken wel gewend aan de nieuwe lijnen (al ben ik nog steeds niet gewend geraakt van de Chris Bangle periode)

Helemaal mee eens, de prefacelift oogt in mijn optiek wat rustiger, Wat is dat curved scherm toch afschuwelijk. Gelukkig hoef ik me bij de stoplicht geen zorgen te maken als er een 330i naast me komt te staan. Van 258 pk naar 245. En das op papier, werkelijk heeft de pre facelift 330i 269 pk en 405 nm. (Rollerbank test) en ik heb ook nog de november 2019 model die meer geluid produceert dan de 2020/ 2022 modellen. Dravit grau in m sport en m performance blauw remkklauen met mokka leder vernasca… ik hou hem nog wel eventjes. Hartstikke blij ermee

Dat enorme scherm als instrumentarium vind ik inderdaad ook geen gezicht. Dat er geen fysieke tellers meer in zitten kan ik wel snappen, maar dit is echt geen gezicht.

Wat ziet dat dashboard er ouderwets en druk uit. Liever het pré facelift.

Maar dat interieur zag er met het instrumentencluster onder een zonnekap nog ouderwetser uit. Overigens niks mis met een ouderwets interieurdesign, als het maar ergonomisch is. Desalniettemin geven de vrijstaande schermen een ruimtelijker gevoel.

Gelukkig is de nieuwe C-klasse wel een erg mooie auto.

@viezefreddyw: oef, zo niet mee eens… Afschuwelijk ding, met name het interieur, met die wannabee Tesla schermopstelling. Zo mooi dat smaken zo kunnen verschillen ;-)

@camber24: Ik ben er ook blij mee dat meningen kunnen verschillen. Qua exterieur vind ik de nieuwe C-klasse onwijs mooi geworden. Het interieur heb ik ook zo mijn twijfels bij. Het heeft mooie elementen, maar ook minder mooie. Over het scherm ben ik nog aan het nadenken of ik dat mooi vind…

Idd pre face lift stukken beter. Al de gapende openingen had niet gehoeven. En die lelijke nep diffuser op de achterkant smaakloos. En het was te verwachten ook deze is een maxi i pad tablet met stuur en wielen geworden van binnen die Duitsers lopen elkaar gewoon na.

Ik vind vooral het dashboard de grootste afknapper. Er zijn nu echt eens nul voordelen aan al die platte tv schermen in een auto, of het is dat het spotgoedkoop te bouwen is en duur te verkopen valt. Ik val er in geenzins voor.

De reden achter die schermen is om dit te voorkomen: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bestand:ConcordeCockpitSinsheim.jpg Je hebt gewoon steeds meer functies, niet alleen een FM, AM en een cassettebandje maar DAB, FM, USB, spotify, apple music, amazon music etc. Allemaal met een lijstweergave. Je hebt niet meer een “aanjager” met vier standen, maar een 4 zone klimaatregeling met stoelverwarming en stoelventilatie. Je heb niet meer het “dikke boek van de weg” onder de bijrijdersstoel maar je hebt full map navigatie met google maps en 3D modellen gecombineerd met real time verkeersinformatie, daar heb je gewoon een groot display voor nodig. Je hebt een pak assistent systemen om de wagen in het juiste spoor te houden. En niet heel “stoer” zeggen “dat heb ik allemaal niet nodig” want dat is onzin (huidige wagens zijn zo snel en het verkeer is zo druk, je hebt die hulpmiddelen en luxe gewoon nodig) en het is pas echt stoer als je zelf voor de aandrijving zorgt: ga maar lekker fietsen!

Wat een nonsens. Nee je hebt dat niet nodig en ja het verkeer is druk en de auto’s snel. Je hoort dus de ogen op de weg te hebben en niet verstrooid te zijn door mega-schermen die veel te veel informatie bevatten.

Mensen worden vandaag gedwongen traag te rijden, waardoor hun aandacht getrokken wordt door van alles rondom en niet meer op de weg.

Klopt al die zogenaamnde nieuwdefeatures die gewoon meestal stukje software zijn heb je niet nodig maar het brengt veel geld in het laadje. Ik heb zelf ook een bmw f32 met i drive en dat scherm schakel ik gewoon uit veel rustgevendiger en blik op de weg. Eenmaal alles ingestelf goef in daar niet dagelijks in. Er zijn idd wel nuttige functies zoals blind spot en adaptieve cruise control of lane assist maar echt veel van die dingen zijn nog steeds niet feiloos en ergeren op den duur meer dan ze bijdragen. En kon je vroeger gewoonweg met een knopjr uitzetten. Maar goed gelukkig zijn we nog vrij om te kiezen maar het aanbod van normale autos wordt met de dag beperkter we gaan bijgod nog moeten gaan voor een Alfa Guilia en dat zou niet eens een straf zijn.

Is wel gewoon waar wat Mashell zegt. Klanten eisen die functies omdat ze die allang gewend zijn op hun smartphone. De enige manier om dat ook maar een beetje ergonomisch en veilig in een auto te stoppen is met een scherm. Als het niet in de auto zit, doen mensen hun smartphone in een wiebelig houdertje en gaan ze zitten priegelen op hun kleine schermpje waar ook de whatsappjes tussendoor komen, dan kan je beter een systeem gebruiken met een voldoende groot scherm dat voor auto’s is gemaakt. Jij zegt het allemaal niet nodig te vinden, maar je gebruikt ondertussen vast ook graag Spotify en goede navigatie op Google Maps niveau. Zo niet, dan hoor je bij 1% vd mensen en kunnen fabrikanten helaas geen rekening met je houden.

Spotify deed het in een F30 ook. Google navigatie heb je niet nodig wanneer je reeds een surfplank voor je neus hebt met BMW’s nog altijd fantastische systeem. Ook wat rijhulpjes betreft is er niks extra bijgekomen omdat we nog steeds tegen level 2 / 3 aanhikken.

Daarnaast zijn touch schermen nooit veilig en ergonomisch te noemen in een auto. Gelukkig biedt BMW tenminste nog z’n iDrive controller. Een jammerlijk gemis bij de concurrentie.

In de F30 (ook gehad trouwens) zag je precies het probleem ontstaan. Spotify werkte in de basis wel aardig, maar was afhankelijk van aansluiten van je telefoon. Niet alle functies had je, en updaten kon nauwelijks omdat BMW er z’n eigen user interface overheen had gelegd. Als Spotify nieuwe functies uitrolde of echt iets veranderde, dan deed BMW daar in principe niets mee. Als je door een afspeel lijstje wilde scrollen met enkele tientallen nummers, dan was je sowieso al ff bezig en zat de processor merkbaar aan de max. Hoe anders is dat nu bij bijv. Tesla, waar je full-screen en full-color precies dezelfde Spotify-ervaring krijgt als op je ipad/phone. De navigatie bij BMW is leuk, maar kaartupdates komen veel minder vaak (die moest je bij de F30 nog kopen voor 100+ euro bij de dealer op een USB stick :) en als je real time traffic info wilde mocht je een apart maandabonnement afsluiten voor ‘connecteddrive’. Good times… maar ik mis ze niet nu ik gewoon gratis ‘over the air’ updates krijg voor alles. Schermen in een auto (met een écht goede user interface zoals Tesla het doet) zijn hartstikke ergonomisch, alleen je punt over veiligheid snap ik. Echter de functies die je onderweg nodig hebt (climate control, stoelverwarming, etc) en zelfs het instellen van een navigatiebestemming werken uitstekend met spraakbediening. Voor het selecteren van de juiste afspeellijst in Spotify maakt het niet uit of ik naar een iDrive scherm zit te koekeloeren of het aantik op een touch screen; m’n ogen zijn in beide gevallen even van de weg af; maar bij een razendsnel touchscreen wel korter dan in een iDrive layout die weer anders is dan m’n smartphone. Hier dus wel fan van de trend naar grote, snel werkende schermen met goede apps, liefst in combinatie met zowel touch bediening als een iDrive controller zodat je altijd zo snel mogelijk door de menu’s kunt navigeren.

“Je hebt gewoon steeds meer functies, niet alleen een FM, AM en een cassettebandje maar DAB, FM, USB, spotify, apple music, amazon music etc. Allemaal met een lijstweergave. Je hebt niet meer een “aanjager” met vier standen, maar een 4 zone klimaatregeling met stoelverwarming en stoelventilatie.”

Mijn auto heeft dat nagenoeg allemaal met enkel een 8.8″ display en dat werkt gewoon perfect. Er blijft bovendien behoorlijk wat plaats over voor knoppen om dingen rechtstreeks te bedienen en dat is nog véél gemakkelijker.

Die displays zijn gewoon goedkoop, dat is de enige reden waarom ze alom verschijnen.

@mashell: wat een onzin. Er zijn aanzienlijk mooiere en veiligere manieren om al die functies weg te stoppen dan een aanraakscherm. Mijn F11 5-serie heeft geen aanraakscherm, maar door het zeer intuïtieve i-drive is er geen zee aan knoppen nodig. Er is maar één echte belangrijke reden voor al die aanraakschermen en dat is dat het meerdere factoren goedkoper bouwen is dan fysieke knoppen. De marges zijn daardoor aanzienlijk hoger op die systemen en daar worden uiteindelijk de aandeelhouders weer blij van (ten koste van de klanten).

Je stelt wel heel erg stellig dat die schermen goedkoper zijn maar heb je daar ook cijfers van? Ik wel namelijk en ze zijn helemaal niet goedkoper. Ik heb jaren gewerkt bij een automotive toeleverancier die zowel knoppenmodules als touchscreens maakt (zij zien natuurlijk ook de markt verschuiven en moeten mee) en zeker de wat meer geavanceerde touchscreen modules met haptische feedback zoals Porsche en Audi die inzetten zijn stukken duurder. Je koopt een 40″ TV voor €300 maar dat wil niet zeggen dat een 10″ automotive scherm dan minder dan €100 kost, een automotive scherm moet aan heel andere eisen voldoen, het mag niet in 1000 stukjes uit elkaar spatten tijdens een crash, het moet een veel groter temperatuurbereik aankunnen en het moet ook veel langer meegaan. Die schermen zijn duurder, maar noodzakelijk vanwege de hoeveelheid functies die er anno nu zijn (en natuurlijk omdat de consument verslaafd is aan schermpjes). En je wilt niet weten wat software kost, zo’n 80% van de R&D kosten van een auto zijn software ontwikkelingskosten (stond een aantal jaar terug in de Automobilwoche).

Je hebt het nodig in het hedendaagse verkeer, die luxe en hulpsystemen? Kan je opeens niet meer veilig autorijden zonder assistentiesystemen als adaptive cruise, blind spot, lane assist, lane keep, brake assist? En wie heeft er echt een 2-3-4 zone climate control, Spotify, stoelverwarming, stuurverwarming,Apple music en navigatie met verkeersinfo nodig om veilig auto te rijden? Wel zielig voor iedereen die niet de middelen heeft om een nieuwere auto te kopen die daarvan voorzien is, want een Golf V bijvoorbeeld heeft die dingen echt niet standaard. Om nog maar niet te spreken van motorfietsen, scooters, speed pedelecs. De media opties die je noemt voegen echt niets toe qua veiligheid, de andere dingen helpen wel mits goed gebruikt, maar zijn naar mijn mening niet strikt noodzakelijk om veilig door het verkeer te bewegen.

Dat de klant het wenst en dat je een fatsoenlijke interface nodig hebt om overload te voorkomen als het erin zit, dat kan wel kloppen. Maar de eerste glazen cockpits waren ook niet bepaald perfect en dat vind ik zeker ook gelden voor de keuze alles zoveel mogelijk in touchscreens onder te brengen. Is het echt dé oplossing om ook functies die je onder het rijden regelmatig gebruikt in een touchscreen interface te lazeren, als je een knop zonder te kijken kan vinden zodra je de auto wat langer hebt? Of wil je juist de dingen die je bij stilstand gebruikt of echt heel zelden aanraakt, zoals een klok instelling, in touch gooien en voor de rest nog steeds een knop optie bieden? Navigatie is prima in touch, instellingen voor hulpsystemen waarvan je als fabrikant wil dat de klant er niet aan komt ook, maar dingen als temperatuur instellen, zender wisselen of audio skippen, volumeregeling heb ik liever in ouderwetse knoppen.

Een nieuwe auto is zonder gewoon onverkoopbaar. De veiligheidsystemen zijn verplicht. En de comfort features klantenvraag. En neem nou eens zo’n Golf V, hoeveel zie er niet met een mobiele telefoon met een zuignap aan de voorruit en in het donker die telefoon veel te helder zodat de bestuurder niks anders meer ziet? Temperatuur instellen doe ik maar 2x per jaar dan mag best wel via een touchscreen en de rest van die functies heb ik zelfs knoppen op het stuur voor. En verder lijk je het gewoon met me eens te zijn…

Ja hoor, verder wel eens. Cognitieve overload ligt op de loer als je voor alles losse displays, metertjes, knoppen hebt. Maar je hebt de luxe en hulpmiddelen gewoon nodig in het drukke verkeer met de snelle wagens van tegenwoordig is wat anders dan de klant vraagt erom. Dat maakt het nodig voor de fabrikant, niet voor de veiligheid van de klant. En ik vind alles in touchscreens en touchpads onderbrengen niet de oplossing, al is het fijn dat t voor jou werkt.

En de fysieke pook is weg.. dat wordt ook even wennen.

Mee eens, ik rij al lange tijd automaat maar wil toch gewoon een pookje.

Was me niet eens opgevallen. Hebben ze eindelijk het licht gezien en wordt het netjes als bij Mercedes gedaan?

Die pook was echt zonde van de ruimte. Koffie heb je veel meer aan in een automaat.

Ik vind de voorbumper eigenlijk wel geslaagd. De achterbumper vind ik er iets op achteruit gegaan. Persoonlijk ook geen fan van de curved display. Verder eingenlijk heel weinig vernieuwd!

Die schermen. Gadverdamme. Dat gaat zo snel verouderd overkomen

ZO lelijk dat rare doorloopscherm. Geef mij maar gewoon een tellerbaktunnel.

Is er iets gewijzigd aan de achterlichten want daar wordt geen woord over gerept? Dynamische knipperlichten zoals zowat alle andere automerken of doet BMW daar niet aan mee?

@dromedaris: ik hoop van niet nee. Laat dat maar lekker over voor de (wannabe) Audi’s ;)

De bumpers voor de niet m-sport versies zien er een stuk beter uit. Minder frutsels dan de pre-lci zelfs. Zie configurator op bmw.de. De foto’s in deze post zijn allemaal van m-sport versie.

Ik wilde net hetzelfde posten. Een update van het artikel zou niet verkeerd zijn, of staat er nog een tweede artikel in de planning @wouter ?

Jammer voor degenen die graag het M-onderstel willen met een fraai exterieur, want die zitten dus vast aan de koppelverkoop. Want als het een premium merk behoort de keuze aan de klant laten, dat principe heeft BMW al even laten varen.

Ook valt er geen M-Sport / Exclusive stuur te kiezen bij de reguliere versie, al oogt wel het alsof het standaardstuur reeds het fijne M-Sport leder heeft.

@karhengst: Je kunt een niet-M Sport model wel uitrusten met een M-Sport onderstel als je dat wil. Kost iiets van 700 euro (en je moet active steering erbij bestellen).

Ik zou sowieso er een Bilstein-kitje onder liggen ;-)

Verhip! Je hebt helemaal gelijk, ook het adaptieve M-sport onderstel kan worden besteld. Er is wel nog een extra afhankelijkheid: Er moet minsten 18″ worden besteld. Nu zal de doelgroep voor het betere stuurwerk dat waarschijnlijk als eerste selecteren.

@karhengst en @nldonaldo: hartelijk bedankt voor jullie toevoegingen! We hebben er een artikel over gemaakt! Check ‘m hier!

Bijzonder. Aan de ene kant zie je dat er een enorm navigatiescherm in de auto zit, maar aan de andere kant zie je dat ze bij BMW de weg helemaal kwijt zijn.

Als eigenaar van een G21 330i (oktober 2019, een van de eerste) ben ik misschien wat gekleurd maar echt een vooruitgang zie ik hier niet in. Ik rij nog even lekker door en zal daardoor “maatschappelijk” wel verplicht worden een grasmaaier te gaan rijden…..

De auto is ook enorm veel duurder geworden valt me op. Optiepakketten zijn erg incompleet. Zo was stoelverwarming gecombineerd mt het high executive pakket (net als alarm, leer en de live cockpit). Heb hem zo vergelijkbaar mogelijk proberen samen te stellen en kom op ruim €10k duurder uit. Hierbij mis je o.a. het M differentieel welke ik op mijn auto wel heb (lijkt niet leverbaar te zijn).

Configurator online op BMW NL, inclusief de non-M sport. Prijzen vanaf 50k.

Tja tijden veranderen vroeger kocht je Japans als je de laatste snufjes wilde nu tegenwoordig puilen fe Duitse interieurs uit van de gadgets. Is helaas echt niet mooi totaal niet geïntegreerd met de rest van het interieur design. En dan die hoekige graphics van de toeren en snelheidsmeter niet mooi!. Straks met zijn allen naar Mazda die ook rwd aanbiedt, met zes pitter en interieur met knoppen.

Ik vind hem goed geslaagd. Het enige minpunt is die uitgerokken iPad als instrumentenpaneel. Je mag je telefoon niet vasthouden, dat kost je 350 EUR. Maar ik denk dat je heel wat langer afgeleid bent als je tussen deze overdaad aan informatie even iets wil bekijken.

Mischien nu ook met netflix app ipv spotify.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

© 2004 – 2022 Autoblog · Powered by Truer than North